Mei 2015

Apps

Meer oogcontact
Look at me, een nieuwe app van Samsung, kan kinderen met autisme helpen bij het maken van oogcontact. Look at me maakt hiervoor gebruik van de camera op een tablet of smartphone, die de kinderen moeten gebruiken om opdrachten te kunnen voltooien. Daar komt steeds een vorm van interactie tussen de autistische kinderen en hun ouder(s) bij kijken.

Filmpjes downloaden
Keepvit is een gratis webapplicatie waarmee het mogelijk is om filmpjes van onder andere YouTube, Vimeo en Facebook te downloaden en op te slaan op je eigen pc. Na het downloaden kunnen die filmpjes zonder internetverbinding worden afgedraaid. Uitermate handig en snel. Na het downloaden is er geen internetverbinding meer nodig om ze af te spelen. www.keepvit.com

Tafeltrainer
Leeftijd: Vanaf groep 4
Inhoud: Leerlingen die moeite hebben met het automatiseren van tafels, kunnen spelenderwijs via deze app de tafels oefenen.  Het spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden. Er wordt een score bijgehouden, dus je kunt als ouder/RT-er ook zien of er daadwerkelijk geoefend is.
Waar: Appstore en Google Play
Prijs: €2,69

Pearl’s peril
Leeftijd: Vanaf groep 4
Inhoud: Deze app kun je inzetten om de woordenschat te oefenen. Pearl’s peril is een zoekspelletje. Bij iedere zoekscene moeten er 15 voorwerpen gezocht worden. De voorwerpen staan, in woorden, onderin het scherm. Het is de bedoeling dat je het woord leest en dan zo snel mogelijk het voorwerp zoekt. Kinderen leren hierdoor woord en beeld combineren, maar ze leren ook dat een woord meerdere betekenissen kan hebben. Er zijn meerdere niveaus te behalen waardoor er uitdaging blijft.
Waar: Appstore en Google Play
Prijs: gratis

Jungle breuken
Leeftijd: Vanaf groep 4
Inhoud: Met deze app oefen je de breuken. De app maakt op inzichtelijke wijze duidelijk hoe een breuk gevormd wordt, en wat je ermee kunt doen. De kinderen kunnen oefenen op verschillende niveaus. Verder is de app heel compleet: je kunt oefenen met het benoemen van breuken, het vergelijken, omzetten, optellen en vermenigvuldigen ervan.
Waar: Appstore, niet beschikbaar voor Android
Prijd: €2,69

Tag to tap
Leeftijd: Alle leeftijden
Inhoud: Als gebruiker kun je een foto oploaden naar keuze vanaf je iPad of iPhone. Je selecteert, typt en spreekt de benaming van de voorwerpen in. Vervolgens kan de leerling deze woorden oefenen. Ideaal ook voor kinderen die Nederlands als 2e taal hebben, of als je zelf een andere taal wilt leren.
Waar: Appstore, niet beschikbaar voor Android
Prijs: €0,99

Woordflitser
Leeftijd: Vanaf groep 3
Inhoud: Deze app is bedoeld voor het automatiseren van letters en woorden. De app bestaat uit een aantal woordenlijsten die ingezet kunnen worden om te kijken wat een kind al beheerst. Op basis van deze lijsten kun je verder gaan oefenen. De woordenlijsten bestaan uit negen niveaus. Daarnaast is het mogelijk om eigen woordenlijsten aan te maken. Omdat de lijsten op niveau 0 al twee- en drietekenklanken laat zien, is het niet raadzaam om meteen begin groep 3 te beginnen, je kunt dan beter een eigen lijst maken. De app het Woordflitser, maar er wordt weinig geflitst. Wel is hij heel effectief. Het kind kan zelf flitsen. Tijdens het spelen wordt de tijd opgeslagen, later kun je proberen je tijd te verbeteren.
Waar: Appstore en Google Play
Prijs: €2,99. Aparte woordenlijsten kosten €0,99 per stuk

Grammatica en spelling
Leeftijd: Vanaf groep 4
Inhoud: Met deze app kun je oefenen met zinsontleding en werkwoordspelling. Je kunt voorafgaand aan een les een instructie krijgen waardoor je heldere uitleg krijgt. Je kunt kiezen uit meerdere onderwerpen als zinsontleden, werkwoordspelling en hoofdlettergebruik.
Waar: Appstore, niet beschikbaar voor Android
Prijs: gratis


Gebruikte bronnen:
Tijdschrift voor Remedial Teaching, nummer 2, 2015


Nieuws

Artikel: Kinderen met ADHD leren beter door beweging
http://www.ggznieuws.nl/home/kinderen-met-adhd-leren-beter-door-beweging/