Juni 2015

Apps

Rekentijd
Inhoud: Het is een remediërende rekenapp. Hij doet meer dan alleen oefenen. Kinderen leren een handige oplossingsstrategie aan, waardoor ze beter en sneller gaan rekenen.
Leeftijd: groep 3, 4 en 5
Prijs: €2,69, niet beschikbaar voor Android

Dikkie Druif
Inhoud: Het is een rijk geïllustreerde app waarbij kinderen een ontdekkingsreis maken en onderweg spannende avonturen meemaken. De kinderen moeten onderweg “verloren” spullen meenemen. Spelenderwijs wordt hierdoor de woordenschat vergroot en de cognitieve vaardigheden worden gestimuleerd.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: €2,69, niet beschikbaar voor Android

Kidz ‘n cash
Inhoud: Zonder al te veel reclame te maken voor het Nedelandse bankwezen, is deze app een leuke aanrader om kinderen te leren omgaan met de waarde van geld.
Leeftijd: vanaf groep 6
Prijs: Gratis

Zet de klok
Inhoud: De zeer uitgebreide klokkijk-app bestaat uit twee onderdelen die elk uit drie niveaus bestaan. Het oefenen blijft leuk omdat er op zoveel manieren aandacht wordt besteed aan het leren klokkijken. Zet de klok, verzet de klok, digitaal of analoog, het komt allemaal aan bod. Ook voor de kleintjes kan deze app worden ingezet, want de oefeningen worden met spraak ondersteund.
Leeftijd: groep 3
Prijs: € 0,99

Klok coach
Inhoud: De layout van deze app is wat drukker, maar de spelvarianten zijn iets moeilijker. Betere klokkijkers kunnen daarom beter deze app gebruiken. Ook is het fijn dat de digitale klok meteen wordt afgebeeld.
Leeftijd: vanaf groep 5
Prijs: gratis

Hoe laat is het?
Inhoud: In tegenstelling tot de apps hierboven is deze meer geschikt voor de kleintjes. Hij is erg vrolijk en fris vormgegeven en spelenderwijs leren de kinderen hoe het klokkijken werkt.
Leeftijd: Vanaf groep 3
Prijs: Gratis


Games

Yoleo
Inhoud: Yoleo is een online leesgame. Deze game helpt kinderen zelfstandig en met plezier te lezen op de computer of iPad. Op school én thuis. In de digitale boekenkast van Yoleo staan populaire jeugdboeken. Het kind bepaald zelf het lettertype, de lettergrootte en het leestempo. En een prettige voorleesstem leest synchroon met de cursor in het boek. Ook voor kinderen met dyslexie wordt lezen zo ineens wel leuk.
Leeftijd: 8 tot 12 jaar
Prijs: Elk eerst hoofdstuk is gratis. Voor scholen en praktijken zijn er voordelige online boekenpakketten.

Bookworm
Een leuk en leerzaam spel is Bookworm. Verbind letters om de boekenworm te voeden in dit woordspel. Langere woorden zijn meer punten waard! Te vinden op www.speeleiland.nl


Websites

www.leesmevoor.nl
Op deze website kun je gratis naar digitale prentenboeken luisteren. De tekst staat daarbij ook in beeld, dus een ander idee is om het kind mee te laten lezen met de voorleesstem en het te laten proberen het tempo bij te houden.

Tips tegen de zomerdip
Als remedial teacher wil je voorkomen dat zwakke leerlingen tijdens de zomervakantie stagneren of zelfs terugvallen. Hierbij enkele tips om mee te geven aan ouders zodat de ‘zomerdip’ kan worden voorkomen.
* Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Dit kan natuurlijk ook via een luisterboek. In de auto kunnen ouders het verhaal samen met hun kind luisteren om er tussendoor en achteraf over te praten. Leuke luisterboeken zijn bijvoorbeeld Superjuffie (Janneke Schotveld) en Paniek in de leeuwenkuil (Paul van Loon).
* Lezen en rekenen is overal te doen. Denk bijvoorbeeld ook aan het laten lezen van de menukaart op het terras of het samen koken waarbij maten en gewichten aan bod komen. Spelletjes als Monopoly junior of Halli Galli (er is ook een watervaste zomereditie) zijn leuk om het rekenen te oefenen. Het laten oplezen van de bewegwijzeringsborden tijdens een autorit is een leuke oefening om het lezen op tempo te oefenen. Als het niet lukt, worden de borden altijd weer een keer herhaald.
* Van sommige boeken zijn ook films. Het is leuk om in de vakantie eerst het boek te lezen, dan de film te kijken en daarna te praten over de veschillen.
* Er is in de zomer een app van de bibliotheek te downloaden waar digitale (kinder)boeken gelezen kunnen worden. Zie www.vakantiebieb.nl

Extra tips voor kinderen met gedragsproblemen:
* Een vast oefenmoment geeft het kind structuur.
* Het is belangrijk dat ouders voorrang geven aan het afgesproken moment. Als zij zelf iets belangrijker vinden dan het oefenen, brengen zij deze boodschap over op het kind.
* Laat ouders van te voren afspreken hoe lang ze gaan oefenen. Een kookwekker kan hierbij helpen.


Gebruikte bronnen:
Tijdschrift voor Remedial Teaching, jaargang 22, 2014, nummer 1
Tijdschrift voor Remedial Teaching, jaargang 22, 2014, nummer 2
Tijdschrift voor Remedial Teaching, jaargang 22, 2014, nummer 3